ÇANAKKALE GEÇİLMEZ SERGİSİ PDF Yazdır e-Posta
Özel Zuhal İlköğretim Okulu 6-7- ve 8. sınıf öğrencileri Çanakkale Haftası çerçevesinde Kipa Alışveriş merkezinde Çanakkale sergisi düzenledi.Sergide Çocukların büyük çabalarla hazırlamış olduğu maketler sergilendi.sergi 13-20 tarihleri arasında açık kalacak.Sergide Çanakkale maketleri gezenleri o güne götürüyor.16 MART CUMA günü ise geçit vermez çanakkale tiyatrosunu endüstri meslek lisesi konferans salonunda sergileyecekler.
Tarihin sadece tarih kitaplarında anlatılanlarla olmayacağını ifade eden Özel Zuhal İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Bekir NAZLI, ''250 bin şehit, yüzbinlerce gazinin, vatanın birliği, bütünlüğü, milletin hayat mücadelesinin dönüm noktalarından biridir. Çanakkale'ye Rumeli faciası perspektifinden bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Çanakkale, bir milletin kendisini yeniden ihya etmesinin tarihidir. Çanakkale, küçük bir toprak parçasının ele geçirme savaşı değildir. Çünkü orada bir millet, tarih sahnesinden silinmek istenmiştir. Saldırı, Berlin Konferansı'nda 'hasta devlet' diye tabir edilen Osmanlı devletini tamamen yıkmak ve Türkleri tarih sahnesinden silmek için yapılmıştır. O nedenle Çanakkale, milli hafızamızda derin izler bırakmıştır. Orada yaşananları tarif etmek mümkün değil.
Gidip de gelemeyeceğini bildiği halde memleketimizin dört bir yanından insanlarımız düşmana karşı durmak için adeta sıraya girmiştir. Bu nedenledir ki Çanakkale şehitlik ve zafer kavramlarını pekiştirmiştir. Orada yaşanan savaş, milletimizi öyle etkilemiştir ki Merhum Akif'in 'Çanakkale şehitleri' şiiri, tekbir gibi dillere yerleşmiştir. Bu şiir, bugüne kadar İstiklal Marşı şiirinden sonra en çok ezberlenen ve okunan şiir olmuştur.
Çünkü Çanakkale bütün hanelerde makes bulmuş bir cehennem gibidir. Bir nesil orada yok olurken, bir millet orada doğmuştur. Oradan milletin her ferdine bir ses, bir söz, bir anı ulaşmıştır. Çanakkale gidenin gelmediği bir yolculuktur. Orası her aileden bir şehidin toprağa düştüğü yerdir. Tarih akışına yön veren savaşların yapıldığı, zaferlerin kazanıldığı bir coğrafyadır. Bugün o coğrafyada yaşıyoruz. Nasıl ki İstanbul'u fethederek çağ açıp çağ kapamışsak, Çanakkale'de kazandığımız zaferle de dünya tarihinin seyrini değiştirmişiz.kazandığımız zaferle sadece kendi vatanımızı, onurumuzu korumadık, tarihin yönünü değiştirdik. Kazandığımız zaferle de tarihte yeni bir sayfa açmış olduk. Eğer Çanakkale zaferi olmasaydı, bugün Türk milletinin varlık mücadelesini hangi noktada sürdürecektik, onu da iyi düşünmek gerekecektir. Sergiden alacağımız birçok dersin olduğuna inanıyorum. Bu ruh inceliği ve vatan sevgisini hepimiz kazanmalıyız. Sergimize bu konuda duyarlı olan Salihli halkını bekliyoruz." dedi.
Çanakkale'nin, tarihî açıdan bütün dünya toplumlarını etkilemiş, destansı bir zafer olduğunu belirten Özel Zuhal İlköğretim Okulu Müdürü Habib YILDIRIM , "dünya coğrafyasının en güzel yerinde bulunan bu toprakların ''ebedi vatan'' olarak kalması için Çanakkale'ye savunan ecdadın iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, ''Onlar için Anadolu son savunma noktası...Çanakkale'nin düşmesi demek, Anadolu'nun düşmesi demek. Onlar bunun farkındaydı. O nedenle sadece Çanakkale şehitlerini anmak değil, anlamak gerekiyor. Özellikle bölgemizde olup bitenleri yakinen takip ettiğimizde, Çanakkale şehitlerinin ve Çanakkale zaferinin milletimize, hepimize söylediği çok önemli mesajlar var. İnanıyorum ki bu mesajları doğru okur, doğru anlarsak onların ruhları da şad olacaktır'' Kahraman Türk askerleri, bu savaşta olağanüstü bir mücadele sergileyerek, ne pahasına olursa olsun düşmana geçit vermemiştir. Çanakkale sadece bizim değil, dünya tarihinde de ders alınacak bir destandır. Bugün Türk bayrağı altında mutlu ve özgür bir şekilde yaşıyorsak, bunu canı pahasına savaşan Mehmetçiklere borçluyuz.serginin vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden Çanakkale şehitlerini anmak ve anlatmak için açıldığını bildirdi. Çanakkale Zaferi'nin, Türk askerinin inanç ve kahramanlık zaferi olduğunu vurgulayan YILDIRIM, "Çanakkale şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz." dedi. ayrıca YILDIRIM 16 MART CUMA günü ise geçit vermez çanakkale tiyatrosunu endüstri meslek lisesi konferans salonunda sergileyeceklerni ve Slihli halkını davet ettiklerini belirtti
Çanakkale geçilmez sergisi düzenlendi